Shiatsu oktatás

A Shiatsu terápia egy Japánból származó önálló, teljes körű gyógymód. Alapjai a Hagyományos Kínai Orvoslásból erednek, az 5 elem tan és a jin-jang elvekre épülnek. A XIX. században Japánba is beszivárogtak a nyugati módszerek ezáltal a hagyományos, tradícionális kínai és japán gyógyítás mellett a Shiatsuba kezelésekbe is bele olvadtak a nyugati technikák, ezzel csak gazdagítva a már meglévő tudásanyagot.

Így a Shiatsu ötvözi a keleti hagyományos orvoslás energetikai (meridiánok, akupunktúrás pontok) megközelítéseit a modern nyugati tudomány manuálterápiás (osteopátia, craniosacralis terápia, fasciális kezelések) eljárásaival.

A Shiatsu Alaptanfolyam (egy hosszú hétvége, 2,5 nap, 26 óra) bevezető a Shiatsu világába. Ez idő alatt egy órás teljes testet érintő, mindenki számára könnyen megtanulható Shiatsu masszázs sajátítható el. Betekintést kaphatsz a Shiatsu alapszemléletébe és megtanulhatod az alapfogalmakat és a módszer jellemző fogásait. Családi, baráti körben alkalmazható.

A Shiatsu I. Modul (egy fél éves időszak, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) már a kínai és a japán orvoslás alapjainak elsajátításáról szól. Az 5 elem tan alapján megtanuljuk a hagyományos kínai meridiánrendszer elméleti hátterét, valamint annak kezelését is. Ez elősegíti a saját személyiségünk fejlődését, ezáltal ez egy komoly önismereti út is egyben. Ez alapvetően a hagyományos Shiatsu terápia.

A Shiatsu II. Modul (egy fél éves időszak, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) további kezelési pozíciókban sajátítjuk el a már megtanult meridiánok kezelését. Továbbá új meridiánok lefutását és kezelését tanuljuk meg a Masunaga rendszerben, mely csak a Japán Shiatsu gyógyászati hagyomány része. Itt már mélyebben foglalkozunk az intuitív energiamunkákkal is. Ezt nevezik Zen Shiatsunak.

A Shiatsu III-IV. Modul (egy éves időszak, 10 hétvége, 20 nap, 240 óra) már a nyugati manuálterápiák (az Osteopátia, a Craniosacralis Biodinamika, a Fasciális kezelések, Viscerális manipuláció) és a keleti mély energetikai kezelések (különleges csatornák, központi csatorna, hara) összességét sajátítjuk el. Megismerjük az emberi szervezet komplexicitását. Multidimenzionális szinten dolgozunk az ember test-lélek-szellem egységével. Ha ezeket a rendszereket a megfelelő helyen és időben tudod alkalmazni, akkor leszel igazi Shiatsu gyógyász.

Vizsgák:

Minden modul egy vizsgával zárul, melynek írásbeli, szóbeli, gyakorlati része is van.

Tanúsítvány, Igazolás:

Jelenleg Magyarországon a Shiatsu a Természetgyógyászaton belül az Alternatív Mozgás- és Masszázsterapeuta szakmacsoportba tartozik. Ami középfokú végzettségnek számít, így csak Tanúsítvány kerülhet kiadásra. (Magyarországon hivatalosan nincs olyan felsőfokú Shiatsu képzettség, amit az állam elismerne.)

Minden vizsga után Tanúsítványt kapsz az elvégzett képzésről. Emelett egy igazolást is kapsz, melyen szerepel a tanfolyam megnevezése, óraszáma, elméleti és gyakorlati képzés leírása.

Gyógyász vizsga:

Feltételei:

  • min. 500 óra képzésben eltöltött idő,
  • min. 200 gyakorló jegyzőkönyv készítése a tanulmányi időszakban,
  • min. 4 (modulonként 1) Shiatsu kezelés az oktatónál,
  • 1 Shiatsu kezelés az oktatónak.

Szintén írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekkel zárul. A 4 modul teljes anyagából vizsgáznak a hallgatók, külön előre kijelölt időpontban.